OCENA 2020/2
Przedmiot prezentacji wyników oceny
Na stronie internetowej udostępniono ranking buhajów uszeregowanych według Wskaźnika Oceny Zbiorczej za rok oceny 2020/2. Ocena dotyczy buhajów wytypowanych przez PZHiPBM następujących ras: Limousine (LM), Charolaise (CH), Hereford (HH), Angus czarny (AN), Angus czerwony (AR), Simental (SM), Salers (SL), Blonde d'Aquitaine (BD), Welsh Black (WB), Piemontese (PI), Highland (HI), Wagyu (WA) oraz Galloway (GA).
Sposób prezentacji wyników oceny
- Dla każdego ocenionego w danym sezonie buhaja udostępnione są dane dotyczące jego identyfikacji (nr, rasa, numer stada), pomiarów przyżyciowych cech będących podstawą oceny oraz trzy wskaźniki określające odpowiednio mięsność WM, rozwój buhaja WR oraz jego ocenę zbiorczą WOZ (patrz Metoda oceny). Dodatkowo udostępniona jest informacja o sposobie wykorzystania buhaja na koniec danego sezonu oceny. Wyniki oceny przedstawione są w postaci rankingu buhajów wg malejącej wartości Wskaźnika Oceny Zbiorczej WOZ.
- Dla każdego ocenianego buhaja utworzony jest diagram liniowy ilustrujący w sposób graficzny przewagę danego buhaja w stosunku do średniej dla danej grupy rasowej (rasy ciężkie, rasy średnie) ocenionych buhajów ze względu na cechy będące podstawą oceny.
-
Dla ocenionego buhaja podana jest informacja o sposobie jego wykorzystania na zakończenie danego sezonu oceny zgodnie z kodem:
- H - do rozrodu w stadzie hodowlanym,
- T - do rozrodu w stadzie towarowym,
- O - oczekuje na sprzedaż,
- U - inne przeznaczenie (np. ubój z konieczności).
- Dodatkowo dla każdego ocenionego buhaja podana jest ocena jego pokroju obejmująca oceny za umięśnienie, kościec oraz cechy funkcjonalne.
Dostęp do wyników oceny
- wyszukiwanie buhaja wg jego numeru
- lista rankingowa buhajów
- wg rasy (wybierz kod rasy z rozwijanej listy)
- wg numeru stada
Prezentacja wyników oceny
Wyniki oceny prezentowane są po zakończeniu sezonu oceny.
- sezon oceny I - ocena i pomiary buhajów w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca - prezentacja wyników do 31 lipca bieżącego roku
- sezon oceny II - ocena i pomiary buhajów w okresie od 1 lipca do 31 grudnia - prezentacja wyników do 31 stycznia następnego roku