Metoda oceny wartości hodowlanej

Ocena wartości hodowlanej dotyczy buhajów ras mięsnych objętych przyżyciową oceną wartości użytkowej, prowadzoną przez PZH i PBM. Dotyczy ona buhajów wpisanych do ksiąg hodowlanych następujących ras mięsnych: Limousine (LM), Hereford (HH), Charolaise (CH), Angus (AN), Angus (AR) i Simental (SM). W ocenie wartości hodowlanej buhajów zastosowano metodę BLUP - Animal Model. Ocena ta powinna stanowić podstawę do przeprowadzania selekcji. W porównaniu do wartości użytkowej, wartość hodowlana buhaja daje informację o jego wartości genetycznej z uwzględnieniem wpływu środowiska oraz pochodzenia.

Ocena wartości hodowlanej buhajów przeprowadzana jest 2 razy w roku:

Podstawą oceny wartości hodowlanej buhajów jest wyliczany Wskaźnik Oceny Zbiorczej WOZ :

WOZ = 0,6 x SWM + 0,4 x WR

gdzie:

Standaryzowany Wskaźnik Mięsności

- średni wskaźnik mięsności buhajów ocenionych w danym sezonie, łącznie dla wszystkich ras

- odchylenie standardowe dla wskaźnika mięsności buhajów ocenianych w danym sezonie

WR =  100 + (24,99 x M210 + 0,51 x M420 - 1,73 x WKL + 4,89 x OKLP) / 1000

WKL - pomiar wysokości w kłębie (cm)

OKLP - pomiar obwodu klatki piersiowej

M210 - masa ciała standaryzowana na wiek 210 dni (kg)

M420 - masa ciała standaryzowana na wiek 420 dni (kg)

USG - ultrasonograficzny pomiar grubości mięśnia mld (cm)


W ocenie zastosowany jest jednocechowy model matematyczny:

Xikl = m + Ri + Sk + aikl + eikl

gdzie:

Xikl - Wskaźnik Oceny Zbiorczej WOZ (obliczony dla danego buhaja)

m - średnia ogólna

Ri - stały efekt rasy

Sk - stały efekt sezonu urodzenia

aikl - losowy efekt zwierzęcia

eikl - losowy efekt błędu

Sezon urodzenia buhaja określany jest wg zasady:

Dla cechy będącej podstawą oceny przyjęto współczynnik odziedziczalności h2 = 0,35.

Uzyskane wyniki oceny dla ocenianej stawki buhajów są standaryzowane i przeliczane tak, aby średnia ocena wynosiła 100, zaś odchylenie standardowe było równe 10.

Wyniki oceny wartości hodowlanej buhajów publikowane będą 2 razy do roku na stronie internetowej oraz w postaci wydawnictwa.

Na podstawie Oceny Wartości Hodowlanej H tworzony jest ranking buhajów (niezależnie od rasy) wg malejącej wartości hodowlanej.