OCENA 2019
Przedmiot prezentacji wyników oceny
Na stronie internetowej udostępniono wyniki oceny wartości hodowlanej buhajów za rok oceny 2019. Ocena dotyczy buhajów, dla których wyliczony został Zmodyfikowany Wskaźnik Oceny Zbiorczej ZWOZ, określający wartość użytkową buhajów.
Oceną objęto buhaje wytypowane do oceny w danym sezonie, następujących ras: Angus czarny (AN), Angus czerwony (AR), Belgijska Biało-Błękitna (BB), Blonde d'Aquitaine (BD), Charolaise (CH), Galloway (GA), Hereford (HH), Highland (HI), Limousine (LM), Piemontese (PI), Salers (SL), Simentaler (SM - typ mięsny), Uckermäker (UK), Wagyu (WA), Welsh Black (WB).
Sposób prezentacji wyników oceny
Dla każdego ocenionego w danym sezonie buhaja udostępnione są informacje dotyczące jego identyfikacji (nr, rasa, numer stada), rodowodu (nr ojca, nr matki), Oceny wartości użytkowej ZWOZ (patrz Ocena wartości użytkowej buhajów ras mięsnych) oraz Oceny Wartości Hodowlanej H (patrz Metoda oceny). Wyniki przedstawione są w postaci rankingu buhajów wg malejącej Oceny Wartości Hodowlanej H.
Dostęp do wyników oceny
- wyszukiwanie buhaja wg jego numeru
- lista rankingowa buhajów
- wg rasy (wybierz kod rasy z rozwijanej listy)
- wg numeru stada
Prezentacja wyników oceny
- sezon oceny I – ocena i pomiary buhajów w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca - prezentacja wyników do 31 lipca bieżącego roku
- sezon oceny II - ocena i pomiary buhajów w okresie od 1 lipca do 31 grudnia - prezentacja wyników do 31 stycznia następnego roku